Marnix Leutenez (Kruisem) wint Agen provinciaal Oost-Vlaanderen

marnix leutenez (kruisem) wint agen provinciaal oost-vlaanderen

Het is en blijft een harde concurrent om mee in de arena te gaan onze 82-jarige gewezen veldwachter uit Kruishoutem-Kruisem. Het is alsof er op Marnix en zijn duiven geen sleet komt.  Sportief en taai, gemaakt voor de lastige sport en kunnen afzien wanneer dit nodig is. Wanneer we polsen naar de gezondheidstoestand van Marnix dan antwoordt hij “goed, wat last gehad van pijn in mijn schouder, maar enkel wat kiné en het was in orde, geen inspuitingen he, puur natuur” en hij huppelt als het ware weer verder. Ook in de duivensport is hij niet zomaar van de tafel te vegen. Een laffe duivendiefstal beroofde hem van heel wat basisduiven uit zijn kweekstal, maar met zo een vuile daad krijgen ze hem niet klein.
Sedert vorig jaar heeft hij ook noodgedwongen zijn duiveninstallaties dienen in te perken. Een stuk van de tuin werd door een op til staande verkaveling ingenomen en noodgedwongen diende de installatie gereduceerd te worden. Hij heeft minder hokken en ook minder duiven.  Bij Marnix was het voorheen veel hok met weinig duiven omdat hij rotsvast gelooft in de territoriumdrift van duiven die top presteren. Maar Marnix zou Marnix niet zijn mocht hij ook hier niet creatief zijn met omgegaan. Hij deelde de resterende hokken op in kleinere compartimenten en kan hij hier terugkeren naar het hem gekende systeem van enkele duiven op een hok.

Kwalitatief hoogstaand

Marnix heeft al heel wat gewonnen in zijn leven van Eurodiamond tot nationaal Tulle, een resem aan topprijzen op de zware fond en een huisje vol met aandenken aan topklassementen, weinig aan deze zaken is hem vreemd. Dit alles is het resultaat van steeds streven naar kwaliteit op het hok. Een fijn oog voor de goede duif, een goed uitgekiende kweekstrategie en een verzorging die top is, is het keuzemenu bij hem. De duiven worden niet geforceerd of kapot gespeeld als jonge duif of als jaarling. Uitgroeien en bij volle wasdom mogen ze volle gas aan de bak. De basis van zijn kweekhok zijn nog steeds zijn oude lijnen (Euro-Diamond, Zaf, de duiven van Pijcke uit Ronse, Johan De Meulemeester, een scheut Hebberecht en we zijn rond).  Hier en daar een samenkweek met een ander tophok is ook al geregeld de sleutel tot latere successen geweest. Marnix heeft ook mooie duiven, goed in de hand, en vooral (wat voor Marnix zowat een stokpaardje is) een schitterend oog met veel pigment en uitstraling.
Huidig seizoen werd maar gestart met 10 jaarlingen en 16 oude duiven waarvan er nu nog 6 jaarlingen resten. Ook op de eerste zware fond vlucht uit Pau werd de 1e getekende verloren op het slagveld. Het is verstandig omgaan met de beschikbare middelen maar daarom zijn de resultaten er niet minder om. Wat in het verleden nooit het geval was is nu wel gebeurd. De vliegduiven hebben voor het seizoen jongen grootgebracht (uit noodzaak door de diefstal van duiven).

Lichtmiskoppeling resulteerde in een 30 a 35 jonge duiven die tot nationaal hopelijk kunnen worden gespeeld. De weduwnaars trainen tweemaal daags vrij (waar voorheen de vlag werd gebruikt). Veearts Chris Decoene doet een jaarlijkse check-up voor het seizoen en er waren geen behandelingen nodig. Bij twijfels verkiest Marnix om een duif individueel te behandelen, beter dan een gans hok te kuren. Daags na thuiskomst krijgt elke duif een gele druppel in elk neusgat. De duiven worden afzonderlijk gevoederd en krijgen na elke voederbeurt nog wat gritmix waar ze dixit Marnix verzot op zijn. Het voer is het Vanrobaeys-gamma (57-58-energiemix) en er gaan al eens wat vitamines in de drinkpot, hoewel Marnix niet overtuigd is dat dit nodig is wanneer de duiven goed voer krijgen. Bij de inkorving voor een zware fond vlucht krijgt elke duiver zijn duivin te zien gedurende een half uur.

Kittel wint Agen oude duiven provinciaal Oost Vlaanderen

Het is een beauty in de hand, sterke duif, zacht pluimenkleed en een zeer expressief oog. Deze 4-jarige duiver heeft een klein verhaal rond zich omdat hij in 2024 zich te pletter vloog tegen een raam aan de achterzijde van het huis. Marnix raapte hem voor dood op, de duif was bewusteloos en kwam pas na enkele minuten terug tot bewustzijn.  Het was afwachten wat het zou worden en of er niks inwendig zou gekwetst zijn.  Na enkele dagen kwam alles netjes terug in beweging en werd hij terug de speelse normale duif van vroeger….met sterke resultaten tot gevolg.

Zijn vader stamt van de oude lijnen van de duiven Pijcke en Euro Diamond. Zijn moeder is een kruising van duiven van Chris Hebberecht met de eigen soort van Marieke.  Hij vloog in het verleden reeds 178e nat Tulle, 74e nat Brive, 85e nat Libourne, 11e nat Dax, 113e nat Cahors, 194e Perpignan, maw een duif met een heel sterk palmares.

Hij gaat normaliter nog de korf is voor zware fond vlucht. De conditie zal bepalen welke vlucht dit wordt, maar deze mooie provinciale zege (en 5e nationaal van 4.839 duiven) staat reeds op zijn cahier !

Proficiat aan Marnix en Kittel met deze mooie zege vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

Neem contact op

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om met ons contact op te nemen! Ons team staat klaar om je verder te helpen.

Contacteer ons

Heeft u een vraag ?

Heb je een vraag? Kijk dan eens bij onze Veelgestelde Vragen (FAQ)! Daar vind je snel en gemakkelijk antwoorden op de meest gestelde vragen. Of je nu meer wilt weten over onze veilingen, bestellingen, of praktische informatie zoekt, de kans is groot dat het antwoord al voor je klaarstaat.

bekijk alle veelgestelde vragen