Valence II

valence ii

TEAM PLATTEEUW Z

Nationaal

 
 

Jaarlingen

1361

Bekijk vluchtresultaten
Details

BE 24-3004337
1ste Nationaal Valence 1.361 jaarlingen

Aankomst: 15:52:39
Afstand: 661,661 km
Snelheid: 1175,97 m/min

 

Zou winnen een aangeboren talent zijn ? Is het iets dat je kan voeden, aanscherpen, leren ?  Dit wil ik toch eens bij een goed glas (en een dikke sigaar) ooit met Kurt eens bespreken, want op winnen heeft hij – hebben zij (want Kurt heeft een gans team gemotiveerde mensen rondom zich) toch een bepaald patent.

Alle jetons op kleur rood

Hij had tegenover zijn goede duivenvrienden wat “nederig gepocht” om het zo uit te drukken, omdat hij op Valence zijn ganse vliegploeg op alle locaties Platteeuw (Rumbeke en 2 x Kluisbergen-Zulzeke) had ingemand.  Niet zonder risico omdat Valence nu niet direct de ligging is die in Vlaanderen gegeerd is als lossingsplaats, en bijkomend omdat er zeer zware omstandigheden van vliegen waren voorspeld met temperaturen boven de 30 graden.

De redenering van Kurt daartegenover hield ook steek nl. de wind zat in het voordeel, en voor de nog komende vluchten moeten we het nog afwachten, en in de laatste vluchturen werd lichte zuidoostenwind voorspeld wat Vlaanderen mogelijks goed zou uitkomen.

En ja, voor de eerste prijzen is dit het geval.  Eric Limbourg wint in het Brusselse de eerste bij de oude duiven en Kurt in Rumbeke de 2e nationaal. En bij de jaarlingen wint Kurt in Zulzeke de nationale palm.

…maar dan was het andere koek voor het vervolg van de wedstrijd, de duiven hadden het blijkbaar onderweg toch niet zo gemakkelijk gehad als gedacht en de temperaturen zorgden ervoor dat deze vlucht, net als alle andere vluchten van het weekend, echte krakers zouden worden. 

Duiven die traag arriveerden, grote tijdsverschilllen, en veel duiven die op zaterdag hun hok niet bereikten. Ook Kurt gaf toe dat alle zowat alle inkorvers zich wel wat hadden verkeken op de weersomstandigheden.

De knaldrang van Pieter-Jan

Het was de kleine blauwe duiver die nu als Pieter-Jan door het leven gaat, die iedereen van het regiment jaarlingen het nakijken gaf op nationaal vlak. Het is een klein blauw duivertje, zeer goed gebouwd, een kleine krachtpatser die werd gekweekt op de hokken in Ruiselede bij Pieter-Jan Van de Walle.

Pieter-Jan is de verzorger op de hokken in Zulzeke en heeft in jeugdjaren de duivenstiel geleerd bij zijn ouders in Ruiselede. In Zulzeke werd hij geconfronteerd met een andere aanpak dan de traditionele duivensport bij hem thuis.

Totaal weduwschap en zoveel mogelijk de korf in en vliegen. Dit vroeg wat aanpassing van hem, maar aan de resultaten te zien is deze aanpassing goed verlopen. 

In Zulzeke is men gestart met ongeveer 100 duiven waarvan (bij een koppeling voor het seizoen) ongeveer een 30 tal koppels een jong grootbrachten. Bij de andere duiven was de drang tot nestelen te laat of nog niet voltooid.

Vanaf de eerste vlucht op 5 april wekelijks de korf in, 7 keer op rij. Na Bourges werd hen een week rust gegund om nadien Argenton en Valence op hun boterham te krijgen.

De duiven trainen éénmaal daags en op de duur van de training zit ook heel wat variatie. Soms trainen ze een half uur of langer, andere dagen is dit veel minder, maar forceren wordt niet gedaan. De vluchten zijn intens genoeg om dit te tolereren.

Voor de inkorving worden ze 2 uur samen gelaten op de hokken en bij thuiskomst mogen ze tot maandagmorgen samen blijven. Op zondag wordt er niet op de hokken gegaan en staat er vollenbak voer en Recup Fast in de drinkpot. Nadien krijgen ze 2 dagen gele druppels en worden ze verder gevoederd met de Platteeuw-mengeling van Vanrobaeys.  De laatste voederbeurt voor de inkorving kriijgen ze  Sportmengeling en gaat er 2 dagen olie over het voer.  De drinkpot wordt met water gevuld om te vermijden dat de duiven minder zouden drinken.

Het is een hard systeem waarbij de duiven in de beste conditie en met de beste vliegkwaliteiten overleven. Van de 100 waarmee werd gestart resten er nu nog een 70 tal. 

Pee-Jee (Pieter-Jan) klaart de klus en wint Valence nationaal

De winnende jaarlingduiver komt van de hokken van Pieter-Jan en zijn vader in Ruiselede. Zijn pedigree verklapt dat zijn vader een zeer goede vliegduif was en bij voorkeur met hard duivenweer. Dus dit vererft want Valence was een keiharde vlucht en vorig jaar als jonge duif vloog hij keivroeg op Chateauroux en ook dit met hard duivenweer.

In de aanvang van het seizoen was hij steeds paraat om nadien plots zijn oren te laten hangen. Drie weken was hij niet zichtbaar en vloog laat, om na de rustweek plots zich volop te manifesteren. Op Argenton was hij vooraan in de ploeg gevlogen en knalde hij op Valence iedereen naar huis.

Het is een mooie bekroning van de samenwerking tussen Pieter-Jan en Kurt. In het begin was het zoeken en op elkaar afstemmen, maar blijkbaar zijn de violen nu netjes gestemd met het bekende mooie resultaat.

Super Godiva wint provinciaal West-Vlaanderen Valence en 2e nationaal

In Rumbeke was het toch ook een beetje zegevieren met de provinciale zege op Valence en een zeer mooie 2e nationaal. Het was duivin Super Godiva die voor dit resultaat zorgde.  Zij is de dochter van superduivin Lady Godiva (lijn Calus) en heeft als vader een zoon van Den Boswachter (1e nat Pau bij Bert Van den Berghe) gekoppeld aan een dochter van New Harry.  Er zit dus wel wat vuurwerk in de afstamming.

Opmerkelijk en toch wel wat tegen alle traditionele duivenlogica in, is het feit dat Super Godiva op dinsdagvoormiddag is thuisgekomen van de zware vlucht Cahors en nadien dit exploot uit haar vleugels schud !

De wereld is aan de durvers…maar dat kan maar met steengoede duiven !

Een 12e nationale zege voor het team Platteeuw is toch een zeer sterke prestatie, je moet het maar doen ! Op naar nummer 13 !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

BE 23-3101381

Gevlogen met Team Platteeuw (Rumbeke)

2de Nationaal Valence 2.344 oude duiven

 

Weather report

Neem contact op

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om met ons contact op te nemen! Ons team staat klaar om je verder te helpen.

Contacteer ons

Heeft u een vraag ?

Heb je een vraag? Kijk dan eens bij onze Veelgestelde Vragen (FAQ)! Daar vind je snel en gemakkelijk antwoorden op de meest gestelde vragen. Of je nu meer wilt weten over onze veilingen, bestellingen, of praktische informatie zoekt, de kans is groot dat het antwoord al voor je klaarstaat.

bekijk alle veelgestelde vragen